-->

Concretebroker

Blog

article title image

Published on 5/12/2020

Published by marketing@concretebroker.com.au

Concrete and glass work in harmony at new Ivanhoe home

With Glass By Viridian


 

 

Source : architectureanddesign.com.au

 

 

Melbourne architecture studio DX Architects turned a challenging site in Ivanhoe, Victoria into an opportunity to create monumental design.

Located amid Ivanhoe’s leafy boulevards in suburban Melbourne, the new house is sited on an elevated, sloping allotment. Project architect Daniel Xuereb saw opportunity in these challenges, using them to evolve the design of the house – much like how architect Frank Lloyd Wright made the cantilevered house his own with the Robie House roof (1910) and Fallingwater (1937) when such floating, gravity-defying projections were the stuff of dreams and illusion. Or Mies van der Rohe’s radical glass, marble and steel Barcelona Pavilion (1928), which was another major turning point for modern architecture.

Both of these achievements inform Xuereb’s design of the Ivanhoe home. The design retains much of the existing garden with the house projecting with magisterial authority from the street-front. Glazing across the south-facing street-front elevation brings vista and indirect light while maintaining a high level of privacy. Moving through the house beyond the tight armature of the grand winding staircase and lounge area, a series of windows act as picture frames, capturing views towards the pool and patio before one arrives in the kitchen and living areas.

One particularly outstanding element of Xuereb’s design is the way the heavy concrete is juxtaposed with the lightness of glass to achieve transparency and openness.

Xuereb spoke with Viridian about a house that despite its size and presence, builds a fluent relationship with its striking setting.

Viridian: How would you summarise the design? 

Daniel Xuereb: We developed a combination of a cantilevered concrete floor and awning structures that expanded views from the interior beyond into the landscape. The sloped site allowed for central driveway access into the below ground basement for vehicle storage. A guest bedroom, storage and a gym were also located on this level. Manipulation of the building form has helped expand the interiors out into the landscape.

The entry provides an entrée to a sculptural staircase and vistas into and from the space.

The entry foyer opens onto a formal living area and incorporates large panel windows, a double height volume and a feature spiral stairwell that captures views through the two large windows at the front of the property.

And the rest of the house follows suit...

The first floor incorporates cantilevered concrete awnings and exposed ceilings, which express the building structure and allow for solar protection for the main living area.

The main living area wraps around the south west boundary of the site to focus views out to the feature swimming pool and external landscaping.

The inside/outside house description is something of a cliché but here you have a fantastic landscape the house embraces. 

We were very much wanting to create a comfortable family home on this site, but also trying to achieve nice proportion in the structure. A journey was envisioned where you came in through the front door, being a more public part of the house, and then continuing through to the formal living area and past the feature spiral stair. From the entry the journey continues through the hallway area and into the back living area, which very much connects and opens up to the backyard and provides views out to the swimming pool.

It reveals itself slowly and the slower you reveal, I think the better people absorb the story. Is there a story the house tells as you move through it? 

We wanted the front formal room to capture views to the front yard and the two very well established trees, and in terms of the journey through that space, we then created a middle hallway threshold with smaller windows and warmer joinery colours. Once through the formal, public parts of the house and through to the private area, the main living spaces achieve a different proportion, with lower ceilings, which create a warmer interior and windows that capture views through to the landscaping at the rear.

 

 

The house has a number of qualities with tranquillity and generosity coming to mind. You can buy a lot on a house and have neither of those. 

We wanted to create an understated interior aesthetic for the dwelling and that was achieved by working with high quality materials and a colour palette in harmony with the landscape. We very carefully worked through how we could achieve a concrete structure, which expanded out into the landscape.

We specifically chose to expose parts of this structure within the interiors of the rear of the building, and exposed this as the interior elements extended to the outside. In combination with glass, we arrive at some of those qualities you mention.

Juxtaposing material – concrete and glass for instance – allows each material to sing. Both highlight the other.

Yes, the heaviness of the concrete structure juxtaposed with the lightness of glass and its inherent material qualities brings out that transparency and openness.

There’s a luxury that comes from those two working in harmony. It’s evident with the mid-20th century Modernists who realised real luxury is much less applied than intrinsic to design. Take your use of windows that are virtually big picture frames with nature as the artwork.

The proportion and placement of all windows is also the key. They were very carefully positioned to capture views of trees and certain landscape features to create that sense of luxury we were after.

Do you have a highlight area? 

The formal living area upon entry has the wow factor. It has a very large double height space with windows that capture views to one of the primary trees and we complemented that with a beautiful spiral staircase and lovely finished joinery.

There’s great permeability. 

We wanted a very sculptural form, working with the heavy quality of concrete and transparency of glass.

 

 

Have you a particular philosophy about environmentally sustainable materials and design that prefers locally sourced materials to imported product? 

We worked with Viridian glass largely for that reason. We have a very sustainable building here, and working with these particular high performing, double-glazed windows with their grey tint maintains privacy from the street and also improves thermal comfort within.

Were there moments of grief? 

The sloping site provided challenges but also some great advantages as to how we would evolve the design. We decided to bury the base of the building, which involved quite complicated waterproofing and a foundation solution, but then by setting that into the slope it allowed the upper levels to project and float into the landscape.

Glass contributes a sense of physical lightness that helps avoid the common tendency for the ponderous. 

Yes. In all the projects we like to work on, we’re always looking at how best to make spaces connect with the outside, incorporation of windows, the right proportions and the right orientations certainly help us to illuminate the interiors and also to bring warmth and a lightness into those spaces.

Is a practice signature evident in this project? 

We like to overlap volumes. We have projecting horizontal plates that define perimeters of the building and angled and skewed some of those walls to wrap the building around the site and reference views at the back by overlapping volumes.

 

 

You have the obvious sculptural sweep of the staircase, but contrasting that is the seemingly two-dimensional glass planes that bring to life a whole external canvas. 

Yes that’s true. There is a permeability that really helps bring the house alive.

 

Images and text: Peter and Jenny Hyatt

 

Viridian is the largest glass processor in Australia. They have a passion for glass by leading the industry for quality and innovation - supporting their customers and the wider community in accessing and understanding the benefits of choosing better glass for our homes and buildings. Viridian Glass is focused on the manufacture of high-performance double glazing, custom lamination, cut to size product and custom decorative solutions. 

 

Related Articles : 

 

Article Image

GIAN PAOLO VENIER BASES CONCRETE TABLEWARE ON ANCIENT IRANIAN ARCHITECTURE

Combining architecture with history

Article Image

CONCRETE HOUSES: PRECISE YET ABSTRACT, ANCIENT YET MODERN

Concrete houses form an inextricable part of architecture, the world over

Article Image

ARE YOU BUILDING ON A CHALLENGING HOME SITE?

Heres a few things you may like to consider

Article Image

CREATING A CONCRETE STEREOFORM SLAB TO REDUCE OUR CARBON FOOTPRINT

Architects employ robotic technology in design

Article Image

THE TOP 10 CONCRETE BUILDINGS IN AUSTRALIA

Architects, engineers and building experts decide

Article Image

YOUR HOME

Australia's guide to environmentally sustainable homes

Article Image

WHAT IS MICRO CONCRETE?

And why is it used?

Article Image

CONCRETE CANCER - HOW TO DETECT AND FIX IT

The Projex Group show us how to cure concrete cancer

Article Image

THIS CRAZY CONCRETE CEILING COULD REVOLUTIONIZE HOW WE BUILD

Find out how a team of Swiss engineers is revolutionizing how slabs are designed.?

Article Image

CARBON NEUTRAL, MINIMALIST AND INFINITELY STYLISH

This house is built from high recycled content concrete panels and recycled brick

 


Tags: Architecture Design Glass Home Landscape


This article was written by marketing@concretebroker.com.au all rights reserved. The views and opinions expressed in this article are those of the author(s) and do not necessarily reflect those of concretebroker.com